
BE IT ENACTED BY THE PEOPLE OF THE STATE OF COLORADO: 
 
ARTICLE X, SECTION 20 (TAXPAYER’S BILL OF RIGHTS) OF THE 
CONSTITUTION OF THE STATE OF COLORADO IS AMENDED BY THE 
ADDITION OF A NEW SUBSECTION TO READ: 
 
 
(10) SYSTEM TO END PAY-TO-PLAY. (1) THIS SECTION TAKES EFFECT 
DECEMBER 31, 2006.  THE PREFERRED INTERPRETATION SHALL 
REASONABLY DISCOURAGE THE PRACTICE KNOWN AS PAY-TO-PLAY, 
WHERE INDIVIDUALS AND ENTITIES CONTRIBUTE TO A TAX OR DEBT 
ELECTION CAMPAIGN WITH THE EXPECTATION OF OR PREREQUISITE OF 
RECEIVING, A REWARD, EITHER FINANCIAL OR OTHERWISE.   
 
(2)(A) ANY INDIVIDUAL OR ENTITY THAT CONTRIBUTES MORE THAN FIVE 
HUNDRED DOLLARS, WHETHER CASH OR THE EQUIVALENT, EITHER 
DIRECTLY OR INDIRECTLY, TO ANY ISSUE COMMITTEE AS DEFINED IN 
SECTION 2(10) (A) OF ARTICLE XXVIII, OR ANY COMBINATION OF ISSUE 
COMMITTEES, THAT ADVOCATES IN FAVOR OF A BALLOT ISSUE THAT 
RAISES A TAX RATE, CONTINUES A TAX THAT WOULD OTHERWISE EXPIRE, 
CREATES A NEW TAX, OR INCREASES PUBLIC INDEBTEDNESS, OR ANY 
OTHER BALLOT ISSUE THAT MUST ADHERE TO THIS SECTION, SHALL NOT 
PROFIT BY RECEIVING A GIFT, BY RECEIVING EMPLOYMENT, BY BEING 
AWARDED A CONTRACT, OR BY RECEIVING ANY TRANSFER OF TAXPAYER 
ASSETS OR FUNDS IN EXCHANGE FOR GOODS OR SERVICES FROM THAT 
DISTRICT FOR WHICH THIS SECTION APPLIES FOR THE PERIOD THE 
SUBJECT TAX OR PUBLIC INDEBTEDNESS IS IN PLACE.  
 
(B) PASS-THROUGH CONTRIBUTIONS TO ISSUE COMMITTEES THROUGH 
OTHER INDIVIDUALS OR ENTITIES ARE EXPRESSLY PROHIBITED AND ARE 
INCLUDED IN THE LIMITATIONS OF (2) (A).  THE ORIGINATOR OF THE 
CONTRIBUTION AS WELL AS ALL INDIVIDUALS OR ENTITIES THAT 
HANDLED A PASSED-THROUGH CONTRIBUTION ARE SUBJECT TO THE 
LIMITATIONS STATED IN (2) (A).   
 
(C) IF A CONTRIBUTION OF MORE THAN FIVE HUNDRED DOLLARS COMES 
FROM ANY INDIVIDUAL OR ENTITY THAT POOLS FUNDING FROM OTHER 
INDIVIDUALS OR ENTITIES, THEN ALL THE INDIVIDUALS AND ENTITIES 
THAT HAVE CONTRIBUTED MORE THAN FOUR HUNDRED DOLLARS INTO 
THAT ENTITY THAT POOLS SUCH FUNDING ARE SUBJECT TO THE 
LIMITATIONS STATED IN (2) (A).  
 
(D)  ENFORCEMENT.  WHEN A DISTRICT IS FOUND TO HAVE VIOLATED 
PAY-TO-PLAY STATED IN (2) (A), THE SUBJECT ELECTION IS CONSIDERED 
VOID.  REVENUES COLLECTED PRIOR TO AN UPHELD PAY-TO-PLAY 
CHALLENGE, SHALL BE REFUNDED TO TAXPAYERS.   



 


